Sure Foot Pads

Sure Foot Pads zijn ontwikkeld door Wendy Murdoch en worden wereldwijd voor paarden in de recreatie en topsport gebruikt. Met deze pads wordt het paard meer bewust van zijn houding en balans. Door het paard op een aantal verschillende Sure Foot pads te plaatsen wordt een nieuw bewustzijn in de hersenen van het paard geactiveerd.

De pad zorgt er voor dat het paard zijn aandacht brengt naar waar hij zijn voeten plaatst en gaat op zoek naar een nieuw balanspunt. Hierdoor verandert het paard zijn gebruikelijke patronen in stand en tijdens bewegen. Deze veranderingen zijn veiliger en effectiever voor het paard. Daarnaast hebben de Sure Foot Pads vaak een kalmerende werking op het paard. 

Zonder dat wij er verder mee ‘bemoeien’ traint het paard zelfstandig op de pad en geeft ook zelf aan welke pad hij prettig vindt, hoe hij er op wil staan en hoe lang. Er is geen goed of fout, soms gaan paarden alleen op het puntje van een pad staan, dat kan al grote veranderingen geven.

Ieder paard reageert anders op de pads. Sommige hebben een duidelijke voorkeur voor een bepaalde pad. De één wil maar 1 pad en de ander liever onder elke hoef. Reacties zijn: wiegen, likken, kauwen of slaperig worden. 

Deze pads zijn ook bruikbaar tijdens het rijden. Tussen het rijden door krijgt het paard de keuze om even op verschillende pads te gaan staan, zichzelf met ruiter en al te balanceren en dan weer door te rijden. De ruiter voelt meestal gelijk verschil.

De Sure Foot Pads zijn goed toepasbaar voor geblesseerde paarden, sportpaarden, onrustige/gespannen paarden, paarden met instabiliteit problemen of bijvoorbeeld mobiliteitsbeperking (stram). Ook voor jonge paarden die vaak nog niet bewust zijn van hun (achter)benen is het een goede training, evenals voor oudere paarden die meer kampen met stijfheid en vermindering van stabiliteit en coördinatie.