Onderzoek bij paarden

Tijdens de eerste behandeling wordt vooraf een volledig onderzoek afgenomen bij uw paard.

Beginnend met een intake gesprek, waarbij de dierenfysiotherapeut in gaat op alle aspecten van de huidige klacht van het bewegingsapparaat, maar ook op voorgaande problemen en de algemene gezondheid van uw dier. Informatie van uw dierenarts is daarom erg belangrijk.

Daarna vindt er een inspectie in stand plaats. Uw paard wordt geobserveerd in stand. Er wordt gelet op verschillen in de symmetrie, standsveranderingen of afwijkingen van de extremiteiten en de wervelkolom, zwellingen etc. Gevolgd door een algemene palpatie waarbij uw paard volledig bevoeld wordt op afwijkingen (zoals temperatuursverhoging, spierspanning en zwellingen). Dan vindt de inspectie in beweging plaats. De verschillende gangen worden geobserveerd en beoordeeld in de rechte lijn en op de volte aan de longe. Hierna wordt bevoeld of er veranderingen na het bewegen zijn ontstaan.

Vervolgens vindt het functieonderzoek plaats waarbij de gewrichten (van wervelkolom, voorhand en achterhand), spieren en banden worden getest op beweeglijkheid en de aanwezigheid van pijn. Eventueel aangevuld met specifieke testen zoals een neurologisch onderzoek.

Naar aanleiding van de resultaten uit het onderzoek zal er een diagnose en prognose worden gesteld en vervolgens een behandelplan worden opgemaakt. Dit gaat in overleg met de eigenaar (en evt. dierenarts).

Meestal wordt er tijdens het eerste consult na het onderzoek gelijk gestart met de behandeling.

Ga verder naar Behandeling bij paarden