Flexchair ruitertraining

We verlangen topprestaties van het paard, het paard moet kracht en uithoudingsvermogen hebben om ons tijdens het rijden te kunnen dragen en daarnaast ook nog de lenigheid, stabiliteit, coördinatie en focus om alle oefeningen die we van hem vragen goed uit te voeren. Het paard moet taktmatig bewegen, met ontspanning, impuls en aanleuning, zodat het paard uiteindelijk met een rechtgerichte, verzamelde en opgerichte houding kan gaan lopen. Maar hoe zit het eigenlijk met onze eigen fysieke gesteldheid? Hoe goed verzameld en opgericht ben je zelf? Hoe is jou symmetrie en evenwicht? Hoe is het gesteld met je eigen aanleuning, ontspanning en kan je taktmatig drijven waar nodig? Of te wel, hoe is het gesteld met je onafhankelijke zit?

Veel ruiters hebben een compleet verkeerd eigen beeld van hun balans en wijze van inwerken. Dit geldt niet alleen voor B-dressuur ruiters, maar ook voor ruiters op landelijk niveau. De bewustwording van evenwicht, coördinatie en bewegingsmogelijkheden van rug en bekken is de eerste stap naar beter paardrijden. Paardrijden blijft moeilijk, maar ieder mens kan door bewuste training zich zelf verbeteren. Om bewust te kunnen paardrijden moet je ook bewust kunnen bewegen! Deze bewuste training van de ruiter (de zitafhankelijke rijtechniek) richt zich op het verbeteren van coördinatie, stabiliteit, lenigheid en concentratie.

Het belangrijkste daarbij is de rompstabiliteit en body awareness.

We hebben de rompstabiliteit nodig om in evenwicht te kunnen blijven zitten en niet bijvoorbeeld aan één kant in te knikken, daarnaast hebben we de rompstabiliteit nodig om krachten te kunnen opvangen, om de coördinatie tussen onze verschillende ledermaten te kunnen coördineren en kleine bewegingen te kunnen maken met ons bekken om goed met de paardenrug te kunnen communiceren. Voor dit alles heb je eerst bewustwording nodig van je eigen lichaam (body awareness), vaak bewegen we onbewust, denk maar eens aan je eigen ademhaling en het gebruik van je buikspieren, ben je daar bewust van? Als je niet bewust bent van je eigen lichaamsbewegingen, hoe kan je dan bewust worden van de bewegingen die het paard onder je maakt?

Om je meer bewust te worden van je eigen lichaamshouding en bewegingen kan er tijdens de ruitertrainingen gebruik worden gemaakt van de Flexchair.

De Flexchair RBT (Romp Balans Trainer) is een meet en trainingsinstrument voor rug en bekkenproblematiek.

De Flexchair heeft een zadelkruk die zowel onder de zitting als aan de basis een driedimensionaal kantelmechanisme (kogelgewricht) bevat, waardoor deze alle kanten op kan bewegen.

De Flexchair bevat meetapparatuur om de conditie van de rug te meten. Onder de zitting van de Flexchair is een draadloze sensor bevestigd. Iedere kanteling van het bekken en de hieraan gekoppelde beweging van de lage rug wordt tweedimensionaal zichtbaar gemaakt op een beeldscherm. Op het beeldscherm kan dus gelijk duidelijk worden gezien of op de Flexchair de beweging die gewenst is ook daadwerkelijk gemaakt wordt, bijvoorbeeld in een rechte lijn naar voren en naar achteren bewegen.

Met de Flexchair kan dus stabiliteits-, houdings- en bewegingsproblemen in bekken- en onderrugregio visueel inzichtelijk gemaakt worden.

Naast het inzichtelijk maken van beperkingen, houdings- of evenwichtsproblemen van de ruiter kun je met de Flexchair ook daadwerkelijk aan deze problemen gaan werken. Er wordt gewerkt aan de spierfunctie en beweeglijkheid van de lage rug en bekken, om je evenwicht en stabiliteit te vergroten en aan het ontwikkelen van een juiste zit- en bewegingsgevoel.

De Flexchair is op deze manier een eye-opener voor de ruiter om te begrijpen waarom er op een bepaalde manier op een paard wordt ingewerkt, hoe je daadwerkelijk de juiste hulpen moet geven en hoe je doelgerichter aan je rij problemen kunt gaan werken.

Het is wel erg belangrijk dat de ruiter tijdens de Flexchair ruitertrainingen goede begeleiding krijgt van een therapeut die gespecialiseerd is om bewegingen te analyseren en de vertaalslag kan maken naar de ruitersport. Het Flexchair Ruitertraining Netwerk bestaat uit fysiotherapeuten die op hoog niveau dressuur rijden of hebben gereden en die met name ruiters en amazones trainen op de Flexchair. Samen is er een hoge kwaliteit aan kennis en vaardigheden ontwikkeld binnen dit netwerk.

De Flexchair Ruitertraining bestaat, naast training op de Flexchair, uit individuele oefeningen afgestemd op de klachten of het probleem van de ruiter (zie ook Ruiterfitness)

 

Daarnaast kan er ook specifieke fysiotherapie worden gegeven waar nodig bij lichamelijke klachten. De praktijk leert, dat bij bewegingsbeperkingen de combinatie van passieve mobilisatie technieken en actief oefenen met de Flexchair zeer effectief werkt (zie ook Fysiotherapie).

 

In overleg is het mogelijk om video opnames te maken en deze te laten beoordelen. Er kunnen bijvoorbeeld opnames van het rijden voor aanvang van het trainen met de Flexchair worden vergeleken en beoordeeld met opnames na 3 en 6 maanden. Vanuit de opnames kan er gekeken worden naar de houding van de ruiter, beweeglijkheid van de wervelkolom, balans links-rechts-voor-achter, coördinatie van de spieren, juiste spierspanning, vastzetten of loslaten van de gewrichten, verhouding spanning-ontspanning, meebewegen met het paard, de inwerking op het paard en de reactie van het paard (kunnen verklaren) op de inwerking die gegeven wordt. Er kan ook op locatie les worden gegeven op het paard, dit kan ook in samenwerking met huidige instructeur   (zie ook Finesse in het zadel).

Na enkele behandelingen zal de rijtechniek verbeteren, problemen en klachten afnemen en het rijplezier toenemen. Het trainen met de Flexchair is voor alle disciplines en alle niveaus zinvol.

Het aantal benodigde trainingen voor het maximale resultaat is sterk individueel afhankelijk.

Sommige ruiters hebben aan het eerste onderzoek-, training- en adviessessie al voldoende. Andere ruiters hebben soms grotere fysieke problemen en dan kan een langer traject wenselijk zijn. Deze trainingen kunnen dan vallen onder het aanvullende pakket voor fysiotherapie. Raadpleeg uw polis voor de vergoeding fysiotherapie of neem contact met ons op.

Kijk onderstaand filmpje van ons netwerk om te zien wat de Flexchair voor jou kan betekenen

Flexchair Ruitertraining is de tweede pijler van de F4-methode, lees hier meer over de ander pijlers:

Fysiotherapie voor de ruiter

Fitness voor de ruiter

Finesse in het zadel