Finesse in het zadel

De laatste pijler van de 4F-methode is de Finesse in het zadel. Als je bewust bezig bent geweest met jezelf trainen naast het paard wordt het nu ook interessant om alles wat je geleerd en getraind hebt toe te passen op het paard. Daarbij kan het vaak fijn zijn om de juiste begeleiding te krijgen. De vertaalslag van de Flexchair en grondoefeningen naar het paardrijden vergt meestal nog wel wat oefening en uitleg. Daarnaast kan er ook tijdens het rijden gekeken worden naar de problemen die zich mogelijk nog voordoen om zodoende weer verder te kunnen trainen aan de hand van de Flexchair of andere oefeningen.

Zithouding directe invloed op je hulpen

Er wordt gekeken naar je statische en dynamische houding op het paard. Vervolgens wordt er gekeken naar de inwerking van je hulpen. Zonder een goede houding en zit kunnen je hulpen nooit goed doorkomen. Onze zithouding moet er voor zorgen dat de beweging van achter naar voren over de rug van het paard zonder hinder doorkomt. Vanuit onze zit geven we de basishulpen, maar wist je ook dat je zithouding direct invloed heeft op de aanleuning en de teugelhulpen? Of hoe belangrijk de zit is voor bijvoorbeeld het rijden van een juiste ophouding of de laterale oefeningen? Daarnaast als je zit niet goed is heeft dit ook gelijk gevolgen voor je beenhulpen. Als je niet bewust bent van de juiste zithouding, is je beenligging ook niet waar hij moet zijn (voor bijvoorbeeld het geven van de juiste begrenzing of vragen om een buiging).

Goed bedoelde instructies

Door instructeurs worden vaak veel goed bedoelde instructies gegeven zoals ‘been lang maken’, ‘handen laag’, ‘schouders naar achteren’, ‘buikspieren aanspannen’, hakken laag’, bekken kantelen’, ‘rijden van binnenbeen naar buiten teugel’ en ga zo maar door. Allemaal bedoeld om de ruiter te helpen bij het geven van de juiste hulpen, maar vaak kunnen de meeste ruiters hier niet echt mee uit de voeten. Dit komt omdat al dit soort instructies op verschillende manieren geïnterpreteerd kunnen worden. Ze worden op totaal verschillende manieren uitgevoerd, met vaak niet de gewenste reactie.

Eyeopeners en ahamomenten!

Door training te volgen met een fysiotherapeut gespecialiseerd in houding en zit, kan er specifieker naar deze instructies gekeken worden.  Al deze instructies worden tijdens de lessen duidelijk verwoord. Er wordt per individu gekeken welke instructies op dat moment echt nuttig zijn. Vaak geeft dit een hoop eye-openers en aha-momenten! Het verklaard waarom de ene ruiter zo weg rijdt met een paard en de andere jaren loopt te tobben.

Trainingen met eigen instructeur

De trainingen in het zadel kunnen ook altijd samen met je eigen instructeur gegeven worden. In samenspraak kan er gekeken worden naar de knelpunten en waarom je mogelijk met de huidige instructies niet verder komt. Samen met je eigen instructeur kan je dan verder aan de slag (en heb je het voordeel dat je geen wisselende of tegenstrijdige instructies krijgt).

Daarnaast kan je ook altijd tussentijds video’s toe sturen en laten beoordelen. Vaak is het al nuttig om zelf je opgenomen video terug te kijken en te vergelijken, soms zie je dan al zelf de knelpunten.

Leerstrategieën

Iedereen leert op een andere manier De één door te zien of door gedetailleerde uitleg en de andere weer door te voelen. Alle mogelijkheden zijn beschikbaar, maar er wordt per ruiter gekeken wat de beste ‘leermethode’ is. Je kunt zelf altijd aangeven wat je prettig vindt, welk niveau en tempo.

 

De houding en zit trainingen zijn voor elke niveau en elke discipline zinvol.

Combinatie paard en ruiter

Er wordt altijd naar de combinatie gekeken. Een slechte houding van het paard maakt het moeilijk om als ruiter goed te gaan zitten en als je als ruiter niet goed zit dan kan je het paard ook niet helpen. Vaak spelen meerder aspecten een rol voor de houding van paard en ruiter en houden ze elkaar in stand. De vraag is moet er eerst aan het paard gewerkt worden of eerst aan de ruiter of kan het allebei tegelijkertijd?

Belangrijk is om te kijken naar de oorzaak, wat zit het paard in de weg? Is het de ruiter met verkeerde inwerking, hulpen en oefeningen? Zijn er nog ander omgevingsfactoren die een rol spelen? Ligt het zadel niet goed? Of ondervindt het paard zelf problemen in zijn lijf?

Is het eerst noodzakelijk dat het paard ook behandeld wordt of kan het paard geholpen worden door bepaalde oefeningen uit te voeren tijdens het rijden (of door middel van grondwerkoefeningen)?

Gewenningsfase voor de scholingsfase

Een belangrijk aspect is: Waar staat het paard qua africhting in de training? Zit het paard nog in de gewenningsfase of zit het al in de scholingsfase? Of te wel is het gespannen of ontspannen. Een gespannen paard drukt zijn rug weg en moet heel anders bereden worden dan een paard wat ontspannen en goed over de rug loopt. Tijdens de gewenningsfase moet er veel meer gekeken worden naar wat het paard nodig heeft om tot ontspanning te komen. Pas als het paard constant ontspannen over de rug loopt zit het in de scholingsfase. Tijdens de scholingsfase kan je het op elk gewenst moment de oefening vragen die je wilt, zodoende om het paard nog meer naar de oprichting te rijden.

Combi behandeling, training, rijden en grondwerk

Er wordt dus tijdens de lessen altijd naar meerdere factoren gekeken. Zit er lichamelijk iets in de weg bij ruiter en/of paard? Zijn er nog mentale aspecten die een rol spelen of andere omgevingsfactoren? In welke fase qua training zitten paard en ruiter?

Het verloop van de training gaat altijd in overleg en kan ook altijd gecombineerd worden met behandelingen. Ook grondwerk oefeningen behoren tot te mogelijkheid. Er kan onder andere les gegeven worden in longeren, lange lijnen, dubbele longe, en aan de hand training. Ook aan problemen bij stalmanagement kan gewerkt worden tijdens de lessen (denkend aan opzadelen, in en rondom de stal of trailer of problemen met bijten, slaan, niet pakbaar etc.). Neem vrijblijvend contact op voor de mogelijkheden.

Finesse in het zadel is de vierde pijler van de F4-methode, lees hier meer over de ander pijlers:

Fysiotherapie voor de ruiter

Flexchair ruitertraining

Fitness voor de ruiter