Sportmassage voor paarden

Massage wordt al eeuwen lang over de hele wereld in verschillende vormen toegepast vanwege zijn heilzame invloed op lichaam en geest. Een massage verbetert onder andere de bloedcirculatie, zorgt voor ontspanning en vermindert stress. Sportmassage is vooral een therapie die wordt toegepast in de humane sportwereld. Ook voor paarden heeft sportmassage zijn nut bewezen, dit zijn immers ook (top)sporters!

Of er nu recreatief of op wedstrijdniveau wordt gereden, paarden zijn altijd intensief bezig. Er worden vaak grote prestaties van paarden verlangt en hiervoor wordt er veel gevraagd aan de spieren en gewrichten van het paard. Spieren spannen zich tijdens het leveren van prestaties aan, ze leveren kort of langdurig kracht en zijn onderhevig aan rek. Het band- en peesapparaat geleidt bewegingen en vangt krachten op. Bij overbelasting of verkeerd gebruik kan dit leiden tot spierproblemen en blessures.

Omdat spierproblemen vaak geleidelijk ontstaan, is dit niet direct aan het paard te merken. Er ontstaat gewenning aan het gedrag en de verminderde beweging die het paard vertoont.
Spanning en stijfheid in de spieren beperkt de bewegingsvrijheid van het paard. Als het paard continu moet compenseren zal hij de oefeningen die de ruiter aan hem vraagt niet meer (goed) kunnen uitvoeren. Vaak wordt er eerder gedacht aan ongehoorzaamheid van het paard, dan aan mogelijk een aanwezige lichamelijke klacht. Het lastige van spierproblemen is ook vaak dat dit niet röntgenologisch aantoonbaar is op een foto. Eigenlijk als de dierenarts geen medische verklaring kan geven, kan juist gedacht worden aan een spierprobleem.

Door een sportmassage in combinatie met een juiste training te geven, kunnen veel spierproblemen worden voorkomen of verholpen.

Sportmassage stimuleert het zelfgenezend vermogen van het paard. Sportmassage is een totallbody massage die er voor zorgt dat alle spanningen en eventuele spierknopen weggenomen worden. Paarden met bepaalde blessures, zoals peesblessures herstellen aanmerkelijk sneller. Opgehoopt melkzuur wordt afgevoerd en de spieren worden tijdens de massage zeer goed doorbloed wat er voor zorgt dan kleine beschadigingen sneller kunnen herstellen en de spiermassa toeneemt.

Sportmassage is een manuele massage waarbij gebruik wordt gemaakt van diverse handgrepen. Door de hands-on massage techniek kan worden gevoeld welke spieren en gewrichten nu of in de toekomst mogelijk problemen gaan geven.

De spieren worden eerst opgewarmd om de doorbloeding te stimuleren. Hierdoor kunnen de spieren beter worden bevoeld. Vervolgens wordt er gezocht naar afwijkende plekken.

Elke spier heeft zijn eigen drukpunten. Alle drukpunten worden behandeld. Wanneer een afwijkende plek wordt geconstateerd dan wordt deze direct behandeld. Een spierprobleem kan een te grote spanning in een spier zijn of zorgen voor extra gevoeligheid, warmteverschil of verkleving.

Deze techniek is erop gericht om spieropbouw van het paard te verbeteren, afvalstoffen sneller af te voeren, doorbloeding van de spieren te bevorderen en het herstelproces van de spieren en de bewegingsvrijheid van het paard te verbeteren. Hierdoor zal het algehele welzijn van het paard verbeteren. Een paard dat in een goede fysieke conditie is zal ook mentaal beter functioneren.

De afvoer van afvalstoffen wordt verbeterd door de uitwendige druk van de massage.
Door de bewegingen en de warmte die vrij komt tijdens een massage gaan de haarvaatjes in de huid en spieren verder open, waardoor er een duidelijke toename van de doorbloeding optreedt. Doordat de spieren beter doorbloedt worden, zullen de gevormde afvalstoffen beter worden afgevoerd en wordt spierpijn zoveel mogelijk voorkomen. Door de massage rek en strek je bindweefsel en zullen ook verklevingen en spanningen in de spieren verminderen en komt endorfine (een lichaamseigen pijnstiller) vrij. Het verhoogt daarnaast de productie van synovia in de gewrichten waardoor het kraakbeen minder slijt. Doordat spierspanning afneemt en verklevingen en afvalstoffen uit de spieren verdwijnen, bevordert dit ook de spieropbouw, waardoor de bewegingsvrijheid toeneemt.

Een sportmassage behandeling kan eigenlijk altijd, het verbeterd niet alleen paarden met duidelijk aanwezige 'klachten' maar is ook voor een gezond sport of recreatie paard een zeer goede aanvulling op de verzorging en training.

Sportmassage behandelt het hele lichaam van een paard. Op deze manier kan de oorzaak van het probleem achterhaald worden door eerst de spiergroepen te behandelen die overbelast waren door compensatie. Als deze problemen weg zijn komt vaak de echte daadwerkelijke klacht naar boven (het oorspronkelijke probleem) en kan deze behandeld worden (zo nodig door dierenarts of andere specialist als dat nodig is).

Vaak bouwen spierproblemen zich op over een lange periode van tijd. Dit als gevolg van een

slechte of uitblijvende warming up/cooling down, een slecht passend zadel of een eenzijdige training. Spierproblemen kunnen op alle niveaus en bij alle disciplines ontstaan.

Spierproblemen kunnen daarentegen ook plotseling optreden; een paard kan zich verstappen, een verkeerde beweging maken tijdens het bokken in de wei of onder het zadel, verkeerd neerkomen bij het springen, uitglijden of vastliggen in de box.

Naast dat Sportmassage kan worden toegepast bij spierproblemen en blessures kan het ook onder andere worden gebruikt ter preventie, om eventuele blessures in de toekomst te helpen voorkomen en tijdens revalidatie na een operatie of lange tijd rust. Het helpt om de spieren in betere conditie te houden. Ook leert een paard welke langere tijd heeft stil gestaan weer optimaal gebruik te maken van zijn lichaam.

Ook voor paarden met stress kan sportmassage helpen om weer te ontspannen en vertrouwen te krijgen. Bij oudere paarden, welke stram worden, is massage een zeer welkome aanvulling om ze fit en soepel te houden. Massage geeft ook een vermindering van pijn bij artrose en koliek (aanmaak synovia voor beter smeerbaarheid in gewrichten en endorfine aanmaak voor pijnverlichting). Het kan bij spierbevangen paarden helpen om de doorbloeding te stimuleren en te helpen bij de afvoer van afvalstoffen.

Voorafgaand aan de wedstrijd kan een sportmassage de spieren voorbereiden op de zware inspanning die gaat komen. De spieren worden verwarmd, los gemaakt en geconditioneerd. Daardoor kan men eerder meer vragen van het paard, het paard is eerder los en minder blessuregevoelig. Hierdoor is het paard meer ontspannen, sneller aan het been en daalt de kans op blessures. Na een intensieve wedstrijd (of intensieve oefeningen) droogt het paard uit door het verlies van vloeistoffen. Dit bemoeilijkt het paard om af te koelen. Sportmassage na de wedstrijd vermindert het verstijven van de spieren. Dit omdat de massage er voor zorgt dat de spieren sneller naar hun normale staat terug keren en dat de afvalstoffen sneller worden afgevoerd. Denk ook aan het voorkomen van tying-up.

Sportmassage kan ook goed gecombineerd worden met een fysiotherapie of chiropractie behandeling. Massage is al een onderdeel van de fysiotherapie, en ondersteund de andere behandeltechieken. Massage wordt voorafgaand gebruikt om er makkelijker doorheen te komen en achteraf, na bijvoorbeeld een manipulatie, om de spiertonus weer te verlagen, en dus de spieren en gewrichten los en soepel te houden.